Connect with us

Yelken

Kağan Urul, B.B.Bodrumspor’u Rüzgar Sörfü’yle Buluşturdu…

Yayınlandı

Tarih

kagan ural 1

Bodrumspor Yelken Kulübü bu yıl bir atılım yaparak, kulüp bünyesinde rüzgar sörfü kategorisini oluşturdu.

Branşın mutfağında olan rüzgar sörfü antrenörü Kağan Urul’la yaptığım röportajda; rüzgar sörfünün doğasını, gelişimini ve Bodrumspor’un hedeflerinin neresinde olduğunu konuştuk.

Sportre Dergisi’nin Eylül sayısı röportajları arasında yer alan Kağan Hoca, uzun uzun sebep-sonuç bağlantılarıyla anlattı rüzgar sörfünü…

Röportaj: Tuna Altunkaya

kagan ural 3Optimist ülkemizde çok yaygın, çocuklar neden rüzgâr sörfünü tercih etmeli?

Türkiye Yelken Federasyonu 1957’de kuruluyor öncesinde İstanbul Yelken var. Optimistin ülkemizde çok oturmuş disipline bir kültürü var, 7 yaşında başlanan su sporları arasında çok uzun süre tek oldu. Bu oturmuş köklü geçmişi birçok avantajı yanında getiriyor elbette ama bir tane etkisi var ki göz ardı edilemeyecek bir dezavantaj getiriyor; bu kategori çok kalabalık.

Optimiste başlayıp öğrenen çocuklar yarışlara girmeye başladığında 1300-1400 tekneyle yarışıp mücadele etmek zorunda. Bizler gibi eğitim alıp yarışmakla kalmayıp bunu profesyonelce yapmak istediklerinde ise yine yüzlerde eğitmenle rekabet etmek zorundalar. Hem sporcu olarak hem de antrenör olarak kalabalık alternatifinizin bol olduğu bir alana girmek zorundasınız.

Rüzgâr sörfü yıldızınızı parlatmak, sıyrılmak ulusal anlamda tanınırlık elde etmek adına sayıca sakinliği sayesinde daha avantajlı. Ama en önemli fark çocuğun nasıl bir yapıya, karaktere sahip olduğu belirliyor sanıyorum. Rüzgâr sörfü çok hareketli bir kategori. Rüzgâr sörfünün başlangıç kategorisinde bir an bile yerinde durmuyorsunuz diğer kategorilerde ise uçuyorsunuz. Ben antrenörlüğümün yanı sıra bir triatlon sporcusuyum, çocukken de çok hareketli yerinde duramayan çocuklardandım keşke su sporlarına başladığımda rüzgâr sörfü alternatifim olsaydı tam bana göre olurdu. Veliler ve çocuklar bu iki kategori arasında seçim yapmak için kaldıklarında durağan ve hareketli iki bariz fark arasında düşünmelerini öneriyorum.

İki kategori arasındaki farkı bize biraz daha açar mısınız optimist ve rüzgâr sörfünün benzerlikleri ve farklılıkları nelerdir?

En belirgin fark; sürat…

Erken yaşta başlanabilen su sporlarının içinde her iki sporda. İkisi de rüzgârı kullanıyor, ikisinde de yelken ve kontrolü var bunlar benzerlikleri farkı ise; hızları. Optimistte 6 yaşında sporcu haftanın belirli günlerinde programına bağlı kalarak antrenman yapabiliyor. Bizde 8 yaş grup derslerinde alt sınıf, bireysel olarak 9 yaşı tercih ediyoruz. Rüzgâr sörfündeki süratle baş edebilmeleri için fiziksel olarak güçlenmeleri önemli. Ben sporcularımı muhakkak Techno sınıfıyla başlatıyorum ama aslında rüzgar sörfünün diğer sınıflarında da başlamak mümkün. Öyle bir süratten bahsediyoruz ki Techno sınıfında bile an an board denizle bağını koparıp havalanabiliyor. Diğer sınıfların özelliği zaten uçuyor olmaları, sürat derken ciddiyiz yani. Fiziksel olarak bu hızla baş etmeye hazır olmaları gerekiyor.

kagan ural 2Techno sınıfının özellikleri nelerdir?

Techno 293 sınıfı aynı bordun üzerine 3 ayrı yelken takarak yaş farklarının ve faktörlerin değişebildiği bir sınıf. Bu veliler için oldukça ekonomik bir seçenek sunuyor su sporlarının ekipmanları oldukça pahalı malzemeler yıpranıp eskiyorlar ama daha kritiği sporcunun yaşı ilerledikçe bir üst kategori için tüm ekipmanınızı baştan sona yenilemeniz gerekiyor. Bu da velileri maddi anlamda oldukça zorluyor. Techno 293 yaş ilerledikçe sadece yelken değişimiyle devam edilebildiğinden veliler tarafından çok seviliyor.

Sporcular içinse yeni bir dril öğrenmeden ilerlenebildiği için sevilen ve tercih edilen bir sınıf. Bu sayede çocuklar 8 yaşında başladıklarından bıraktıkları güne kadar fazlasıyla tecrübeli hale geliyorlar. Hem teknik anlamda hem de parkurlar anlamında çocukların oldukça ilerlemesine ve ustalaşmalarına imkân sağlıyor. Hız yapabildiğin ama rüzgarın olmadığı zamanlarda da yavaş gitmeye imkan sağlayan bir sınıf bu.

Rüzgâr sörfü ülkemizde henüz pek yaygın değil genelde bireysel başarılar görüyoruz neden kulüplerin başarılarından söz edemiyoruz?

Haklısınız daha yeni yeni popülerleşiyor ama kulüplerin başarısı yok demek doğru olmaz. Çünkü ülkemize daha yeni geldi aslında. Türkiye Yelken Federasyonu optimiste göre oldukça geç getirdi rüzgâr sörfünü ama bunda bir sebebi. Var elbette.

Rüzgâr sörfü ülkemize aslında karavanlı sörfçüler sayesinde geliyor. Yurtdışından gelen sörfçüler, burada kurdukları dostluklara istinaden boardlarını yelkenlerini bırakıyorlar buradaki insanlar onlardan öğrenerek kendilerini geliştiriyorlar kendilerine ait okullar açıp kiralamalar ve dersler veriyorlar. Bu okulların açılıp yaygınlaşmasıyla olimpik sınıflara yönelim başlıyor, o sınıflara da talep olunca bu sefer bu sporu yapan sporcular bu konuda eğitimler alıp uzmanlaşmaya başladılar. Dolayısıyla zaten bu alanda sporcu yetiştirecek profesyonellere sahip olmamızda zaman aldı. Bu doğal bir süreçti. Bu sürecin ortalarında spora dahil olmuş biri olarak söyleyebilirim ki aslında ülke olarak altyapı kategorilerinde her sene Avrupa’da derecelerimiz var. 10 sene önce altın grupta yarışmayı hayal ederken artık yarışıyor ve derece elde ediyoruz. Bu işin bir ivmesi var ve bu ivmeye göre aslında ülkemiz hızlı ilerliyor. Altyapıların gelişmesi için alanının profesyonellerinin çoğalması gerekiyor. Tüm kulüplerin altyapılarında bugün sörf öğrenmeye başlayan ve yarışmaya başlayan sporcuların içinden geleceğin çok değerli profesyonel antrenörleri çıkacak buna şüphe yok.

bodrumspor rugar sorfu 3Evet, anladım.. Ciddi anlamda emek ve zaman gerektiren bir süreçten bahsediyorsunuz. Bu durumda bahsettiğiniz Avrupa başarıları her zamankinden daha değerli. Bodrumspor Rüzgâr Sörfü takımı olarak sizlerden nasıl bir ivme ve hedef beklemeliyiz?

Tüm sporlarda olduğu gibi bu alanda da planlama ve bu plana uygun çalışma disiplini oturtulması şart. Bodrumspor olarak programımızı oturtmuş durumdayız ve sporcularımızın eğitimine başladık. Geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleştirdiğimiz sporcu seçme kampımızda ilk sporcularımız aldık ve eğitimlerine başladık ve lisans işlemlerini tamamladık. Haftanın 5 günü antrenmanlarını yapıyorlar geçtiğimiz günlerde A takımımız ilk şehir dışı kampına gitti Eylül ayında B takımımız içinde şehir dışı kamp planlamamızı yaptık ve yarış takviminin başlamasıyla birlikte sporcularımız yarışlara katılmaya başlayacaklar. Diğer yandan elbette yaz kamplarımıza katılanların içerisinden istekli ve yetenekli sporcular çıkması halinde takımlara eklenecekler.

Buradan önce başarılar elde ettiğimiz Galatasaray Kulübünden bir örnek vermek istiyorum. Kulüpteki sporcular bireysel olarak başarılıydı ama jenerasyonlar arasında çok ciddi farklar vardı. O yünden bir altyapı oluşturdum, ikinci senenin sonunda sıfırdan alıp yetiştirdiğimiz çocuklar Türkiye’de derece alıp milli takıma girmeye başlamışlardı. 22 ay da Avrupa şampiyonu çıkarttık U13 kategorisinde.

Bodrum’da bu başarıların çok daha iyilerini başarmayı hedefledik ve başaracağımızdan eminim çünkü Bodrum fiziki koşulları gereği İstanbul’a göre büyük avantajlı durumda. Burada 12 ay boyunca rüzgâra sahibiz, eğitimde kesintiye uğramıyoruz. Sporcularımız Nisan ayında eğitime başladıklarında oldukça soğuk bir suda ve kış sayılacak hava koşullarında ilk kez board üzerine çıktılar bu da yazın eğitim almaya başlamış sporculara göre takımlarımızı önümüzdeki yarış sezonunda daha tecrübeli ve dayanıklı kılıyor.

bodrumspor rugar sorfu 1Bodrum’un fiziki koşullarına değinmişken sormadan geçemeyeceğim. Ülkemizde Alaçatı sörf konusunda ün yapmış durumda. Nedir bu Alaçatı’nın özelliği neden bu kadar popülerler Bodrum olarak biz daha dezavantajlı durumda mıyız?

Alaçatı sörfü öğrenmek ve pratiğini yapmak için dünyadaki en uygun 10 koydan birisi bu yadsınamaz bir gerçek. Dikkatinizi çekerim sörfü öğrenmek için dedim. Çünkü koyun büyük bir bölümde su bel hizanızda ve kum. Hocalar sürekli yanınızda yürüyor eliyle müdahale edebiliyor. Dolayısıyla diğer pek çok yere göre ekipmanı kullanmayı ve rüzgâr sörfü yapmayı çok hızlı öğrenebiliyorsunuz. Bodrum’da ya da başka herhangi bir yerde bu koşullara uygun bir koy yok. Zaten dediğim gibi bu koşullara sahip dünyada 10 tane spot yer var. Bodrum rüzgâr olarak son derece elverişli olsa da koy olarak Alaçatı avantajını sağlayan bir koya sahip değil Bodrum. Dolayısıyla sörf öğrenmek için ideal ve gözde merkez Alaçatı oluyor bu çok doğal.

Bodrum’un hakkını yememek lazım. Bodrum’da 30 seneyi aşkın sörf okulları var çok değerli sporcular çıkarttılar ama bu sörf okullarının birincil amacı sporcu yetiştirmek değildi biraz önce bahsettiğim sebeplerden ötürü. Ama bu anlamda da herhangi bir okula yatırım yapmadı demek mümkün değil çünkü zaten rüzgâr sörfü ülkemize federasyon bazında çok geç geldi.

ruzgar sorfu bb bodrumsporSporculara bedensel güçleri için önerileriniz var mı?

Profesyonel sporcular haftanın 5 günü, günlük 4 saati aşkın zamanını denizin üstünde geçiriyorlar. Bu çok ciddi bir performans, bu performans sırasında zayıf düşmemeleri için en önemli iki unsur var su ve uyku. Su içmeliler vücut susuz kalmalılar ve düzenli uykularını almalılar. Çocuklara beslenmelerine ilişkin özel bir diyet önermiyorum dengeli beslenmeleri yeterli velilerimizde bu konuda oldukça bilinçli ve ilgililer zaten. Su ve uyku performanslarını birebir etkiliyor o yüzden bu konulara fazlasıyla dikkat etmek gerekiyor. Profesyonellikte ilerledikçe rekabet ve kategoriler değiştikçe kuvvet antrenmanları normal sörf antrenmanlarının yanında başlayabiliyor o koşullarda gıda konusunda ekstra uyarılarda bulunabiliyoruz ama o kuşlulara gelene kadar dengeli beslenmeleri yeterli.

Kağan Urul Kimdir?

Ayvalık doğumlu Kağan Urul yelken hayatına Ayvalık İhtisas spor Kulübünde başladı. 17 yaşına kadar optimist ve lazer sınıflarında yarışan Urul, 2008 senesinde Muğla Üniversitesi Spor Akademisi, Beden Öğretmenliği bölümünü kazandı.  Muğla’ya geldiği yaz antrenörlüğe başladı ve o zamandan bu yana profesyonel olarak antrenörlük yapmaya devam etmekte. İlk olarak Gökova Yelken Kulübünde optimist antrönörlüğü yapmaya başlayan Kağan Urul 3 senenin ardından Myndos Yelken Kulübüne ve Turgutreis Yelken Kulübünde görev almış. 16 senedir çeşitli kulüplerde optimist, lazer, rüzgâr sörfü, yaz okulları ve katamaran safari yapan Kağan Urul Galatasaray Yelken Kulübündeki antrenörlük görevinin ardından tekrar Bodrum’a gelerek Bodrumspor Yelken Kulübüyle yaptığı anlaşmayla Bodrumspor’a rüzgâr sörfü branşını getirmiş durumda.

Okumaya devam et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yelken

Ilca 4 Avrupa Şampiyonasında Bodrum Rüzgar’ı…

Yayınlandı

Tarih

Yayınlayan

derin degisen 1

Ilca 4 Avrupa Şampiyonasında Bodrumlu yelkenciler önemli başarılar elde etti

SPORTRE – 18-25 Haziran 2025 tarihinde Polonya Puck’da gerçekleşen şampiyona sonunda Milli Takımda yer alan Derin Değişen (B.B.Bodrumspor) Kızlar genel kategorisinde Avrupa 2.si, Derin Bartan (Yalıkavak Yelken) Kızlar U16 Avrupa 1.si, Sadrihan Süer (B.B.Bodrumspor) ise Erkekler Genel kategorisinde Avrupa 9.su  olarak madalya almaya hak kazandı.

derin bartanBodrumlu yelkencilerin Ilca 4 Avrupa Şampiyonasındaki başarıları hem Bodrum’da hem de yelken camiasında gururla karşılandı.

Okumaya devam et

Yelken

Birleşmiş Milletler Filosunda Türk Bayrağı…

Yayınlandı

Tarih

Yayınlayan

sts okul gemisi 1

Cumhuriyet’in ilk yelkenli okul gemisi STS Bodrum’dan Küresel Vizyon: Birleşmiş Milletler Filosunda Türk Bayrağı

SPORTRE – Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin uluslararası tanıtım çalışmaları kapsamında BOSAV (Bodrum ve Karya Bölgesi Kültür Sanat ve Tanıtma Vakfı) ve The Bodrum Cup işbirliği ile yürütülen özel temsilde önemli bir aşama daha tamamlandı.

Cumhuriyet’in ilk yelkenli okul gemisi STS Bodrum, Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı açılış etkinlikleri ve aynı zamanda Dünya Okyanus Günü olan 8 Haziran 2025 Pazar günü Ocean Wonders Filosunun kortej geçişi için yeniden Nice Limanı’nda hazır bulundu.

sts okul gemisi 2Geminin Ocean Wonders Filosuna resmi olarak katılımını simgeleyen bayrak çekme töreni, STS Bodrum’un güvertesinde düzenlendi. Törene, Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı (UNOC) yetkilileri, Fransa Muğla Fahri Konsolosu Fidel Berber ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Özel Danışmanı Elise Ovart Baratte katıldı, flama geminin kaptanı Mehmet Çetin Bilgin’e teslim edildi. Bu sembolik ve anlamlı an, Türkiye’nin denizcilikteki sürdürülebilirlik vizyonuna işaret eden güçlü bir mesaj niteliğindeydi.

Dünyanın çeşitli yerlerinden 118 Geminin katıldığı ve Nice ile Monaco arasında düzenlenen ‘‘La Grande Parade pour l’Océan – OCEAN WONDERS Kortej Geçişi‘’ne Mustafa Kemal Atatürk’ün silüetininin bulunduğu yelkeni açık şekilde eşlik eden STS Bodrum’a kortej boyunca Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın eşlik etmesinin ardından gemi rotasını farklı Fransa ve İtalya limanlarına çevirecek. Türkiye’ye dönüşü ise 25 Haziran 2025 olarak planlanıyor.

STS Bodrum’un bu özel katılımı, hem Bodrum’un hem de Türkiye’nin denizcilik mirasını ve çevresel duyarlılığını uluslararası ölçekte tanıtmayı hedefliyor. Gemi, iklim değişikliği, istilacı türler, deniz kirliliği ve mavi ekonomi gibi küresel temaların işlendiği konferans kapsamında, temsil ettiği kurumlarla birlikte Türkiye’nin bu alandaki çözüm odaklı iş birliklerine aktif katılım sağlıyor.

Bu anlamlı yolculuk; Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi, BOSAV, Maximiles Black The Bodrum Cup ve Bodrum Denizciler Derneği işbirliğiyle hayata geçiriliyor.

ahmet aras stsCumhuriyet’in İlk Yelkenli Okul Gemisi: STS Bodrum

36 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde ve 450 m² yelken alanına sahip olan STS Bodrum, Türkiye’nin ilk ve tek yelkenli okul gemisidir. 2001 yılında BOSAV öncülüğünde, Bodrum halkının katkılarıyla inşa edilmiştir.

Deneyimli denizci Yücel Köyağasıoğlu’nun hem tasarımını yaptığı hem de inşa sürecini yönettiği STS Bodrum’da halen sistemli ve uygulamalı denizcilik eğitimi verilmektedir. Yapım süreci ise geleneksel ahşap yat üretimi açısından örnek bir model teşkil etmektedir.

Görsel yapısı ve taşıdığı hikâyeyle gittiği her limanda dikkat çeken ve sigorta destekçisi Anadolu Sigorta olan STS Bodrum, artık Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı’nda Türkiye’yi temsil eden özel bir okul gemisi olarak hem Türkiye hem dünya denizcilik tarihindeki özel yerini bir kez daha vurguluyor.

Fotoğraf Kredisi:
“STSBodrum” başlıklı fotoğrafın fotoğraf kredisi Yvan Griboval’e aittir.

İlgili kişi:
Dilek Özcan | +90 533 374 88 08 | dilek.ozcan@bodrumcup.com

Okumaya devam et

Yelken

Yüz Yıllık Bir Yarışta, İlk Türk Ekibi

Yayınlandı

Tarih

Yayınlayan

yelken 2

Türkiye, yelken tarihinde önemli bir dönüm noktasına hazırlanıyor

SPORTRE – 100. yılı kutlanan dünyanın en prestijli açık deniz yelken yarışlarından Rolex Fastnet Race’e, ilk kez tamamı Türklerden oluşan bir ekip ve TUR yelken numarası ile katılım sağlanıyor. Tamamen gönüllülük esasına dayalı bu girişim, Türkiye’nin yelken sporundaki yerini uluslararası arenada güçlendirmeyi hedefliyor.

26 Temmuz 2025’te, İngiltere’nin Cowes kentinden başlayacak yarışta, ilk kez Türk bayrağı bu ikonik rotada dalgalanacak. Fastnet Kayalığı’nı dönerek Fransa’nın Cherbourg kentinde sona erecek 695 deniz millik bu zorlu rota, yelken dünyasının en taktiksel ve sert deniz koşullarına sahip etaplarından biri olarak biliniyor.

İlk Türk Ekibi, İlk Katılım, Yüzüncü Yıl

Yarışa katılacak olan sekiz kişilik Türk ekibi, yelkeni hayatının merkezine koymuş, farklı mesleklerden gelen deneyimli denizcilerden oluşuyor. Tamamen gönüllülük esasıyla bir araya gelen ekip, şimdiye dek tüm hazırlık sürecini kendi olanaklarıyla yürüterek, hem dayanışmanın hem de tutkuyla yapılan sporun en ilham verici örneklerinden biri olarak öne çıkıyor.

Ekip lideri ve dümenci Yiğit Eroğlu, 2009 yılında kurucu ortağı olduğu Hedef Yelken Okulu ile yelkeni hayatının merkezine almış bir isim. Türkiye’de birçok bireysel ve kurumsal eğitimin yanı sıra, 2019’da düzenlenen ve Türkiye’nin en yüksek katılımlı yat yarışlarından biri olan Visa Bosphorus Regatta’nın organizasyonunda da kilit rol üstlendi. 2017’den bu yana İngiltere’de yarışlara katılan Eroğlu, bu coğrafyanın zorlu denizlerini yakından tanıyor. Ayrıca Atlantik geçişi deneyimi, açık deniz yarışlarında strateji, tempo yönetimi ve meteorolojik okuma kabiliyeti kazandırdı.

yelken 3Rolex Fastnet Yarışı: Bir Yarıştan Daha Fazlası

Royal Ocean Racing Club (RORC) tarafından düzenlenen Rolex Fastnet Race, yelken dünyasının en zorlu etaplarından biri olarak biliniyor. Solent Boğazı’ndan başlayan rota, İngiliz Kanalı, Celtic Denizi ve İrlanda Denizi gibi farklı hava sistemlerine sahip alanlardan geçerek, yarışçılara çok yönlü taktiksel beceri gerektiriyor. 100 yıl boyunca yaşanan fırtınalar, kazalar ve hatta trajediler, bu yarışı yalnızca sportif bir etkinlik değil, doğa ile birebir mücadele edilen bir sınav haline getiriyor. Adına kitaplar yazılmış, makalelere konu olmuş bu yarış; aynı zamanda dünya yelkenciliğinde güvenlik standartlarını belirleyen dönüm noktalarından biri. Bugün geçerli olan birçok güvenlik protokolü, bu parkurda yaşanan olayların ardından şekillenmiş durumda.

Yarışa katılmak için ekip ve tekne açısından ciddi kriterler mevcut:

  • Yarışa katılım 450 tekneyle sınırlı ve kayıtlar sadece 2 dakika içinde doluyor.
  • Teknenin World Sailing Kategori 2 Offshore güvenlik standartlarını sağlaması gerekiyor.
  • Ekip üyelerinin %30’unun denizde sağ kalma eğitimi almış olması şart.
  • Yarışa katılacak ekibin %50’sinin aynı yıl içinde en az 300 deniz millik iki farklı offshore yarışa katılması gerekiyor.

Türk ekibi bu ön koşulları karşılamak adına Mayıs 2025’te şu yarışlara katılıyor:

  • 3 Mayıs – Cervantes Trophy Race (140 deniz mili)
  • 17 Mayıs – De Guingand Bowl Race (125 deniz mili)
  • 24 Mayıs – Myth of Malham Race (300 deniz mili)

Yarışta yer alacak tekne, 2012 model bir Beneteau First 35 – F35 Express TUR 818. 35 feet’lik boyu ile filonun en küçük teknelerinden biri olsa da, zorlu deniz koşullarına karşı yüksek manevra kabiliyetiyle avantaj sağlıyor. Tüm bakımları detaylı şekilde yapılan teknenin, direk tepsisinden salmasına kadar her donanımı titizlikle elden geçirildi; elektrik ve mekanik sistemleri yeniden kontrol edildi. Bu zorlu parkura özel olarak fırtına yelkenleri dikildi, ekip her ayrıntıyı hava koşullarına uygun şekilde hazırladı.

yelken 1Takım Üyeleri:

Yiğit Eroğlu – Skipper, Dümenci
CVHR Dış Ticaret ve Lojistik A.Ş., Hedef Yelken Yelken Kulübü Kurucu Ortağı

Burak Bakar – Bowman, Pitman
Bakar Sigorta Danışmanı & The Bodrum Cup Komite Üyesi

Nihat Karataş – Trimci, Teknik Sorumlu
Havacılık Mühendisi, Airbus Performans ve İyileştirme Müdürü

İlke Şahin – Navigatör, Trimci
Visa Güney Avrupa İş Geliştirme Kıdemli Müdürü

Yiğit Taban – Ana Yelken Trimcisi
Century 21 Alpha Emlak Brokeri ve Sahibi

Okumaya devam et

Çok Okunanlar